Hygieniapassi
Mikä on hygieniapassi?
Hygieniapassi on todistus elintarvikehygieenisestä osaamisesta, jonka tarkoituksena on varmistaa elintarviketurvallisuus.
Milloin hygieniapassia tarvitaan?
Suomen elintarvikelainsäädännön mukaan hygieniapassi on vaadittava, mikäli työtehtävät sisältävät pakkaamattomien ja helposti pilaantuvien elintarvikkeiden käsittelyä. Työpaikat, kuten kahvilat, ravintolat, suurkeittiöt, kioskit, pikaruokaravintolat, elintarvikemyymälät, päiväkodit ja elintarviketehtaat, ovat esimerkkejä paikoista, joissa hygieniapassi on välttämätön.
Työntekijän on hankittava hygieniapassi viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työnsä aloittamisesta. Tähän aikaan sisältyvät myös mahdolliset aiemmat työkokemukset, joissa hygieniapassia on vaadittu.
Kauanko hygieniapassi on voimassa?
Hygieniapassi pysyy voimassa toistaiseksi, eikä se vanhene, ellei tulevaisuudessa tapahdu lainmuutoksia, jotka muuttavat tilannetta.
Millainen hygieniapassitesti on?
Hygieniapassitesti koostuu 40 oikein/väärin -väittämästä, ja sen suorittamiseksi on saatava vähintään 34 pistettä. Testi tehdään kirjallisesti valvotussa testitilassa sinimustalla kuulakärkikynällä. Vastaukset merkitään testilomakkeeseen, ja testiaika normaalissa testissä on 45 minuuttia. Testitilaisuudesta saa poistua aikaisintaan 20 minuutin kuluttua testin alkamisesta. Vastauksien etsiminen muualta tai apuvälineiden käyttö on kiellettyä, samoin kuin puhuminen tai kysymysten esittäminen testin aikana.
Hygieniapassin väittämät ovat seuraavista aihealueista
Perustiedot mikrobiologiasta ja
elintarvikkeiden saastumisesta (kontaminaatiosta)
Ruokamyrkytykset
Hygieeninen toiminta
Henkilökohtainen hygienia
Puhtaanapito
Omavalvonta
Lainsäädäntö, viranomaiset
Voiko testin suorittaa sähköisesti tai etänä
Testiä ei ole mahdollista suorittaa etänä tai sähköisesti. Testi suoritetaan aina hygieniapassitestaajan valvomassa testitilassa.
Kuinka valmistautua testiin?
Ennen hygieniapassitestin suorittamista on suositeltavaa perehtyä elintarvikehygienian eri osa-alueisiin ja tutustua elintarvikealan käsitteisiin ja termistöön. Materiaalia löydät Opiskele-sivulta.
Mitä tarvitsen mukaan testitilaisuuteen?
-Kuvallinen, voimassa oleva ja virallinen henkilötodistus
-Sinimusta kuulakärkikynä
Millä voin todistaa henkilöllisyyden?
Hyväksytyt henkilöllisyystodistukset ovat seuraavat:
-Kuvallinen viranomaisen (poliisin) myöntämä henkilökortti
-Passi
-Ajokortti (sisältäen myös mopokortin)
-Suomalainen kuvallinen Kela-kortti
-Muukalaispassi ja pakolaisen matkustusasiakirja (jos muukalaispassissa ei ole merkintää luotettavasta henkilöllisyydestä)
-Poliisin tai rajavartiolaitoksen antama leimallinen asiakirja, joka todistaa passin olevan viranomaisen hallussa (sisältäen passikopion)
-Maahanmuuttoviraston myöntämä oleskelulupakortti ja oleskelukortti (pakolaisille, turvapaikanhakijoille tai muille maahanmuuttajille)
-Vastaanottokeskuksen myöntämä kuvallinen asiakaskortti, jossa on turvapaikanhakijan ID-numero
Henkilöllisyyttä ei voi todistaa seuraavilla:
-Vanhentunut ajokortti, passi tai henkilötodistus
-Kuvaton Suomen Kela-kortti
-Suomen sotilaspassi
-Passin, henkilötodistuksen ym. muun dokumentin kopiot
-Henkilöllisyystodistukset, joista puuttuu kokonainen nimi, koko sosiaaliturvatunnus tai joiden valokuvan vaihtaminen on helppoa.
Missä testitilaisuus on?
Löydät saapumisohjeet Yhteystiedot-sivulta.
Otathan yhteyttä, jos sinulla on kysyttävää saapumisesta testipaikalle.
Saavuthan testipaikalle 15 minuuttia ennen testin alkua.
Mihin hygieniapassi toimitetaan?
Suoritettuasi hygieniapassitestin hyväksytysti saat todistuksen kotiisi postitettuna ilmoittautumisen yhteydessä antamaasi osoitteeseen.